Graten με στρώσεις από πατάτα, γαλοπούλα ψητή Χωρίς, τομάτα, κρεμμύδι και φέτα - Creta Farms
eatlife / συνταγές /

Graten με στρώσεις από πατάτα, γαλοπούλα ψητή Χωρίς, τομάτα, κρεμμύδι και φέτα

Συνταγή από τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου.

υλικά

    • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες
    • 500 γραμμάρια κρεμμύδια
    • 500 γραμμάρια τομάτες
    • 2 σκελίδες σκόρδο
    • 30 φέτες γαλοπούλα ψητή οβάλ ‘Χωρίς’ Creta Farms
    • 80 ml ελαιόλαδο
    • 60 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
    • 250 γραμμάρια φέτα τριμμένη
    • 120 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
    • 3 κουταλιές θυμάρι ψιλοκομμένο
    • 120 ml ζωμό λαχανικών
    • Αλάτι
    • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χρόνος ετοιμασίας
75
βαθμός δυσκολιας
ΜΈΤΡΙΟ
τύπος γεύματος
ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ

εκτέλεση

  • Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις πατάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις τομάτες σε λεπτές φέτες.
  • Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο.
  • Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και το θυμάρι για 3-4 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαραθεί αλλά να μην πάρει χρώμα.
  • Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος με τα 60 γραμμάρια βούτυρο και κάνετε 3 στρώσεις με τα υλικά ξεκινώντας από το κρεμμύδι, την ψητή γαλοπούλα, τις τομάτες, την φέτα και τις πατάτες επαναλαμβάνοντας μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  • Περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον ζωμό λαχανικών και τέλος πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα.
  • Σκεπάζετε το πυρίμαχο σκεύος με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45-50 λεπτά, ξεσκεπάζοντας τα τελευταία λεπτά για να πάρει χρώμα το graten.
  • Όταν το graten είναι έτοιμο το αποσύρετε από τον φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς πριν το κόψετε.