Χοιρινό κότσι Εν Ελλάδι ψητό με γιουβέτσι και γραβιέρα - Creta Farms
eatlife / συνταγές /

Χοιρινό κότσι Εν Ελλάδι ψητό με γιουβέτσι και γραβιέρα

Αρωματικό γιουβετσάκι με ψητό χοιρινό κότσι Εν Ελλάδι και γραβιέρα. Ένα πολύ γευστικό φαγητό για μικρούς και μεγάλους.

υλικά

    ΨΗΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ

    • 2 κότσια Εν Ελλάδι (ζητήστε από τον κρεοπώλη σας)
    • 100 γρ μουστάρδα
    • 200 γρ. ελαιόλαδο
    • 3 σκελίδες σκόρδο
    • 20 γρ. φρέσκο θυμάρι
    • 10 γρ. φρέσκο δενδρολίβανο
    • 15 γρ. αλάτι
    • 8 γρ. πιπέρι
    • 500 ml ζωμό λαχανικών



    ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ

    • 1,5 κιλό κριθαράκι μέτριο
    • 2 lt ζωμό λαχανικών
    • 50 γρ. ελαιόλαδο
    • 100 γρ κρεμμυδάκι φρέσκο
    • 1 σκελίδα σκόρδο
    • 5 ντομάτες αποφλοιωμένες ή 200 γρ ντοματίνια
    • 15 γρ. φρέσκο βασιλικό
    • 150 γρ. γραβιέρα
    • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
χρόνος ετοιμασίας
90
βαθμός δυσκολιας
ΜΈΤΡΙΟ
τύπος γεύματος
ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ

εκτέλεση

Ψητό Χοιρινό
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα σε ένα μικρό μπλέντερ. Πολτοποιούμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το σκόρδο και όλα τα φρέσκα μυρωδικά. Παίρνουμε το μεγάλο κομμάτι χοιρινό και το αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά σε όλα τα σημεία. Περιχύνουμε τη μαρινάδα σε όλο το κρέας. Τοποθετούμε το χοιρινό σε ταψί και ρίχνουμε το ζωμό για να δημιουργήσουμε σάλτσα κατά το ψήσιμο. Σκεπάζουμε πολύ καλά με λαδόκολλα και καπάκι ή αν δεν υπάρχει καπάκι σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 160ºc για 2,5 ώρες τουλάχιστον.

Γιουβέτσι
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο και το κριθαράκι να το σοτάρουμε ώστε να αρωματιστεί.
Προσθέτουμε 300 ml από το ζωμό του ψητού χοιρινού (μόλις ετοιμαστεί) και 2 lt ζωμό λαχανικών. Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Στο τελείωμα ρίχνουμε τις αποφλοιωμένες και ξεσποριασμένες ντομάτες κομμένες σε μικρά ζάρια ή τα ντοματίνια, το χυμό λεμόνι και ψιλοκομμένο βασιλικό. Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.

Σάλτσα
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε υπόλοιπο ζωμό που περίσσεψε από το ψητό και το δένουμε με λίγο κορν φλάουρ. Σερβίρουμε ζεστό το γιουβετσάκι με αρκετή τριμμένη γραβιέρα. Κόβουμε το ψητό χοιρινό σε λεπτές φέτες και ρίχνουμε τη σάλτσα.

Τip:  Αν η σάλτσα σας βγαίνει βαριά προσθέστε 50 ml ζωμό λαχανικών.