Ανοιχτή πίτα με αλλαντικά, τυριά και μπεσαμέλ - Creta Farms
eatlife / συνταγές /

Ανοιχτή πίτα με αλλαντικά, τυριά και μπεσαμέλ

Συνταγή από τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου.

υλικά

    • 2 φυλλά κουρού
    • 300 γραμμάρια κομμάτι ζαμπόν ψητό Εν Ελλάδι Gourmet Creta Farms
    • 300 γραμμάρια κομμάτι γαλοπούλα καπνιστή Εν Ελλάδι Gourmet Creta Farms
    • 150 γραμμάρια κασέρι τριμμένο
    • 150 γραμμάρια γραβιέρα
    • 1 κρεμμύδι
    • 1 σκελίδα σκόρδο
    • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
    • 4 κουταλιές σχοινόπρασο
    • 2 κουταλιές θυμάρι
    • 75 γραμμάρια βούτυρο
    • 75 γραμμάρια αλεύρι
    • 750 ml γάλα
    • 2 κρόκους
    • Αλάτι
    • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

εκτέλεση

  • Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το ψητό ζαμπόν και την καπνιστή γαλοπούλα σε κυβάκια, το κρεμμύδι σε τέταρτα και μετά σε φέτες και ψιλοκόβετε το σκόρδο.
  • Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο για 2-3 λεπτά μέχρι να ξεκινήσει να μαραίνετε και προσθέτετε τα κυβάκια ζαμπόν και γαλοπούλα, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά μέχρι να ξεκινήσουν να βγάζουν τα αρώματα τους.
  • Όταν είναι έτοιμα, τα αποσύρετε από το τηγάνι, τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα τριμμένα τυριά, το κασέρι και την γραβιέρα.
  • Για την μπεσαμέλ τοποθετείτε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και μόλις λιώσει, το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα 2 υλικά.
  • Συνεχίζετε προσθέτοντας σιγά-σιγά το γάλα και ανακατεύετε συνεχόμενα με ένα σύρμα.
  • Όταν το μείγμα ξεκινάει να πήζει αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτετε τους κρόκους, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ανακατεύοντας γρήγορα και έντονα.
  • Προσθέτετε την μπεσαμέλ στο μπολ με τα αλλαντικά και τα τυριά, μαζί με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και το θυμάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
  • Απλώνετε σε ένα καθαρό, ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο το ένα φύλλο κουρού και πάνω του σταυρωτά το δεύτερο φύλλο κουρού και τα ανοίγετε ελαφρώς με ένα πλάστη.
  • Απλώνετε τα φύλλα σε ένα λαδωμένο, στρογγυλό, αντικολλητικό ταψί, με διάμετρο 28Ø περίπου, απλώνετε την γέμιση, στρίβετε προς τα μέσα το περίσσευμα της ζύμης, δημιουργώντας μία μπορντούρα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 50-60 λεπτά.