Σφουγγάτο Μυτιλήνης με χωριάτικο λουκάνικο πικάντικο - Creta Farms
eatlife / συνταγές /

Σφουγγάτο Μυτιλήνης με χωριάτικο λουκάνικο πικάντικο

Συνταγή από τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου.

υλικά

    • 1 κιλό κολοκυθάκια, τριμμένα
    • 1 συσκευασία χωριάτικα πικάντικα λουκάνικα Creta Farms
    • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
    • 2 κρεμμύδια
    • 2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
    • 2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
    • 130 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
    • 80 γραμμάρια λαδοτύρι Μυτιλήνης τριμμένο
    • 5 αυγά
    • 2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
    • 2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 100 ml ελαιόλαδο

    Για το πασπάλισμα:

    • 60 γραμμάρια λαδοτύρι Μυτιλήνης τριμμένο
    • 20 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη
    • Αλάτι
    • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χρόνος ετοιμασίας
60
βαθμός δυσκολιας
ΜΈΤΡΙΟ
τύπος γεύματος
ΟΡΕΚΤΙΚΑ

εκτέλεση

  • Στο χοντρό μέρος ενός τρίφτη τρίβετε τα κολοκυθάκια, τα τοποθετείτε σε ένα σουρωτήρι, τα πασπαλίζετε με αλάτι, ανακατεύοντας παράλληλα για να πάει παντού το αλάτι και τα αφήνετε για 20-24 λεπτά.
  • Όση ώρα περιμένετε τα κολοκυθάκια σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα κρεμμύδια σε τέταρτα και μετά σε φέτες, τα πικάντικά λουκάνικα σε ροδέλες και ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
  • Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε λίγα από τα 100 ml ελαιόλαδο.
  • Σοτάρετε τα πικάντικα λουκάνικα για 3-4 λεπτά μέχρι να ξεκινήσουν να βγάζουν τα αρώματα τους και να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.
  • Τοποθετείτε τα λουκάνικα σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τον δυόσμο, τον άνηθο, την θρυμματισμένη φέτα, το τριμμένο λαδοτύρι, τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, την τριμμένη φρυγανιά, το αλεύρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Στύβετε καλά τα κολοκυθάκια, τα προσθέτετε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά.
  • Λαδώνετε ένα στρογγυλό, αντικολλητικό ταψί, διαμέτρου 26 εκ. περίπου, προσθέτετε το μείγμα του σφουγγάτου, πασπαλίζετε με το λαδοτύρι και την τριμμένη φρυγανιά και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα, για 40-45 λεπτά.
  • Όταν το σφουγγάτο είναι έτοιμο, το αποσύρετε από τον φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς πριν το κόψετε.